Inhoud

Reguleren is bedoeld om bepaalde effecten te bereiken. Om in een casus tot effectieve regulering te komen, ligt het in de rede om gebruik te maken van ervaring die in het verleden met verschillende instrumenten is op gedaan.

Regulering die op een bepaald moment effectief is, kan echter in de toekomst gaan knellen. Dat geldt in het bijzonder op domeinen waar ontwikkelingen, zoals technologische ontwikkelingen, snel plaatsvinden. Dan is een complicerende factor dat er onzekerheid bestaat over toekomstige ontwikkelingen. Hoe kunnen we bij het ontwerpen van regelgeving rekening houden met onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen? Kunnen we er, bijvoorbeeld, voor zorgen dat regulering zo flexibel is dat het ook in veranderende omstandigheden niet gaat knellen?

In het ochtenddeel gaat over de thema’s effectiviteit (beleidstheorie, ex ante evaluatie) en toekomstgerichtheid (robuustheid en flexibiliteit). In het middagdeel richten we ons op de vraag hoe je je met behulp van de scenariomethode in een concrete casus kunt voorbereiden op (onzekere) toekomstige ontwikkelingen.

Werkvorm: afwisselend theorie en praktische toepassing op casus in subgroepen.

NB: deze cursus is ook opengesteld voor de trainees van de geaccrediteerde masteropleiding van de Academie.

Resultaat

Na afloop van de cursus bent u beter in staat toekomstgerichte regulering te ontwerpen.

Doelgroep

Wetgevingsjuristen en overheidsjuristen

Programma en dagdelen - Toekomstgericht reguleren

BijeenkomstDatumTijd
Toekomstgericht reguleren20/04/202015:22 - 15:22

‘Goede verdeling tussen theorie en praktijk. Prettig en leerzaam om zelf aan de slag te gaan met een casus.’

‘De cursus heeft me bewust gemaakt van het belang om in je beleid rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen. Vaak zijn we te veel korte termijn gericht, en onvoldoende bezig met het bedenken van toekomst-proof beleid. Juist omdat tussen het vormgeven van nieuw beleid en de uiteindelijke implementatie veel tijd zit, is dit extra relevant.’

Uitvoeringen

-
-
0 dagen
€ 400,00
inschrijven
20/04/2020
-
1 dag
€ 0,00
Vol, zet mij op de wachtlijst

Docenten

Meer informatie

drs. Alice Kieboom
Opleidingscoördinator

a.kieboom@acwet.nl
070 - 312 98 37

Deze cursus op maat?

Wilt u een cursus alleen met uw afdeling volgen? Heeft u niet gevonden wat u zocht?