Inhoud

De overheid wordt steeds vaker aansprakelijk gesteld voor schade die het gevolg is van overheidshandelen of die daaraan wordt toegeschreven. In deze opleiding komen de materiële- (in welke gevallen is de Staat aansprakelijk voor zijn handelen of nalaten) en procedurele aspecten van het (bestuursrechtelijk) schadevergoedingsrecht aan de orde.

In de eerste sessie wordt ingegaan op de aansprakelijkheid bij rechtmatig en bij onrechtmatig handelen of nalaten, de bevoegde rechter, het zelfstandige schadebesluit en de nadeelcompensatie. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de wet nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten.

In de tweede sessie staat de praktijk van schadevergoeding bij onrechtmatig handelen door de overheid centraal. Hoe kan daar zo mee worden omgegaan dat zowel de juridische als de politiek-bestuurlijke gevoeligheden voldoende aandacht krijgen. Vragen als “Wat is de schade?” en “Welke schade valt de staat toe te rekenen?” komen in elk geval aan de orde. Het is mogelijk om vooraf een casus, praktijkvoorbeeld of vragen in te dienen, die door de docent tijdens de cursus zullen worden behandeld.

Resultaat

Na afloop van de opleiding beschikt u over de meest actuele kennis van het materiële en procedurele overheidsaansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht.

Doelgroep

Overheidsjuristen

Programma en dagdelen

BijeenkomstDatumTijd
Overheidsaansprakelijkheid17/11/202015:50 - 15:50

'Goede inhoudelijke cursus met veel praktijkvoorbeelden. Een 'must' voor elke overheidsjurist!'

Uitvoeringen

17/11/2020
-
1 dag
€ 0,00
inschrijven

Docenten

Meer informatie

drs. Alice Kieboom
Opleidingscoördinator

a.kieboom@acwet.nl
070 - 312 98 37

Deze cursus op maat?

Wilt u een cursus alleen met uw afdeling volgen? Heeft u niet gevonden wat u zocht?